Blogglisten

mandag 22. mars 2010

I DISSE SKATTETIDER...

I går ble selvangivelsen sendt ut - vel selvangivelse er vel blitt et feil ord etter hvert, for nå skriver du ikke selv lenger, og det er lenge siden "på ære og samvittighet".
Nå får du et brev i posten hvor tanken er mer slik: Vi ser du har skaffet deg følgende penger i år, og vi vil ha...

Minner meg litt om Sheriffen av Nottingham i Disneys "Robin Hood" - da de fattige får en skilling, og sheriffen henter alt, til og med den som triller bortover gulvet...

Men Skatteetaten - statens forlengede arm er ikke slik som sheriffen! Nei da - her i Norge gjør man det slik: Rundt 35% av vanlig lønn tar man direkte - det er til velferdssamfunnet.
Neste 15% av din inntekt tar man i nettleie - slik at kommunene og EL-verkseierne skal ha sitt (husk fylkesordføreren har ingen nytte, men lønn må han ha).
Neste 5% (egentlig lite) tar man via grønne lysglimt på E6 og andre veier du besøker, selv om du synes de tok seg godt nok betalt da de sendte deg vegavgifta (men husk vegavgiften er bare startsummen for at du skal få adgang til bomavgiftene).
Så kommer snille NRK med sin lisensregning (den er jo ikke så verst da - for husk de lager billig makkverk som "Førkveld" - det kalles å sette næring etter tæring eller noe sånt (kjøp shampo sier jeg)). Eneste galt en kan si om lisensen er at den ikke akkurat er styrt etter konsumprisindeksen - som liksom er rettesnoren for det meste ellers (hvor er Pristilsynet).
Og for kr 1000 til så vil jeg ha igjen barne-TV på NRK1 - hovedkanalen i Norge.

Så kommer momsen på alt du handler - den er på ca 25% og gir deg adgang til å kjøpe noe. Moms kan ikke spises, ei heller nytes.

Vel nå er altså 80% av din lønn borte (og du har ennå ikke fått en eneste forbruksvare i hånden. Av de 20% som gjenstår skal du betale renter til statsied bank (du har jo kjøpt bil må skjønne) og ikke minst skal du betale skatt av fordelen ved å bo i belånt eget hus (samme statseide bank som eier den også). Her undres jeg littt: Hvorfor er det ikke banken som må skatte av fordelen ved at jeg bor i huset de eier?

Men du trodde kanskje du kunne kjøpe noe for de resterende 20%? Feil - de har gått som 80% avgift i drivstoff de vet du...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar